U decembru "Ciđin" je zvanično preuzeo RTB "Bor", ali i kanadsku kompaniju "Nevsun risorsiz", koja istražuje nalazište u borskom kraju. Kineski gigant već je obelodanio da ima velike planove u Srbiji i to pre svega da ulaže u nove rudnike. Sa tim investicijama naša zemlja postaće treći proizvođač bakra u Evropi.

Srbija na putu da postane treći proizvođač bakra u Evropi

"Ciđin" je kupovinom "Nevsuna" dobio rudnik bakra i cinka u Eritreji, a u našoj zemlji nalazište bakra i zlata "Čukaru peki" kod Bora koje već tri godine istražuje njihova ćerka-kompanija "Rakita".

"Veoma smo zadovoljni što smo kupili 'Nevsun'. U okviru projekta 'Čukaru Peki' u Srbiji nameravamo brzo da razvijemo 'Gornju zonu' i uvedemo je u proizvodnju što je moguće pre", rekao je predsednik kompanije "Ciđin" Čen Đinghe.

Investicije u taj novi rudnik premašuju milijardu američkih dolara, a plan je da proradi već 2020. Tome treba dodati i milijardu i 260 miliona dolara ulaganja u RTB. U Vladi očekuju da ti poslovi povećaju proizvodnju bakra za više od 200.000 tona godišnje.

"To će nas staviti na treće mesto u Evropi po proizvodnji bakra. I sama proizvodnja bakra i zlata u Srbiji će imati uticaj na naš BDP od pet procenata. Današnje čitavo rudarstvo utiče sa oko jedan procenat tako da će to biti zaista jedan drastičan skok koji će uticati na ukupnu našu ekonomiju", kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Računa se na veću proizvodnju zlata, koje je sve traženije. A pored trgovinskih tenzija između Amerike i Kine, bakar je zadržao dobru cenu na svetskom tržištu.

"Sada se kreće oko 6.200 dolara što se tiče 2019. godine sve će naravno da zavisi od ponude i tražnje. Ukoliko budu dobre stope rasta većina analitičara smatra da bi se ona kretala u rasponu između šest i šet i po hiljada dolara po metričkoj toni", naveo je Bojan Stanić, direktor sektora za analitiku – PKS.

Stručnjaci ocenjuju da se ulaganja kineskog giganta "Ciđina" poklapaju sa započetim dugoročnim projektima kineske države u jugoistočnoj Evropi, a posebno u okviru Inicijative "Pojas i put".