Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević potpisao je danas sa ministrom rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke Republike Janom Rihterom protokol o saradnji između dva ministarstva u oblasti rada i zapošljavanja.

Sprečiti ilegalna zapošljavanja naših građana u Slovačkoj

Đorđević, koji boravi u radnoj poseti Slovačkoj, istakao je da je saradnja zemalja u regionu na polju sprečavanja rada na crno od velikog značaja jer ima za cilj obezbeđivanje pune zaštite građana na radu u inostranstvu, uz istovremeno poštovanje važećih propisa obe države.

On je poručio da je u zajedničkom interesu da se dodatno ojača saradnja dveju vlada, kao i ministarstava u ovoj oblasti, posebno u borbi protiv nelegalnog rada, kao i u boljem protoku informacija u cilju sprečavanja rada na crno i rada nelegalnih agencija, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, nadležne službe Ministarstva pojačale su kontrolu licenciranih agencija, uz intenzivnu saradnju sa ostalim institucijama nadležnim za kontrolu subjekata koji obavljaju poslove zapošljavanja bez dozvole za rad.

Ministarstvo će nastaviti da preduzima sve mere iz svoje nadležnosti u cilju sprečavanja nelegalnog zapošljavanja srpskih građana u inostranstvu, poručio je ministar.

Od početka godine, kako je objasnio, oduzete su dve dozvole za rad agencijama koje su zapošljavale u Slovačkoj, dok s druge strane, pet privrednih subjekata nije dobilo dozvolu jer su obavljali poslove zapošljavanja bez dozvole, rekao je on.

Želimo da unapredimo dosadašnje dobre bilateralne odnose između Srbije i Slovačke u svim oblastima, a naročito u segmentu rada i zapošljavanja, a zaključivanje pomenutog protokola o saradnji značajan je korak ka dostizanju zajedničkog cilja, a to je da se obezbede garancije za zaštitu građana na radu u inostranstvu i suzbije rad na crno, naglasio je Đorđević.

Ministar je dodao da je ovakav način bilateralne saradnje najbrži vid obezbeđivanja garancije za zaštitu građana na radu u inostranstvu i članova njihovih porodica, naročito imajući u vidu da za njegovo stupanje na snagu nije potrebno sprovesti postupak ratifikacije, koji je složen i dodatno bi odlagao rešavanje aktuelnih pitanja.

Tokom sastanka, Đorđević i Rihter su razgovarali o brojnim temama, pri čemu su dogovoreni i dodatni vidovi saradnje dveju zemalja.

Protokol o saradnji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Ministarstva rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke Republike u oblasti rada i zapošljavanja regulisaće, između ostalog i borbu protiv rada na crno, imajući u vidu činjenicu da veliki broj naših državljana odlazi na privremeni rad u Slovačku.