Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas u Novom Sadu kompaniju „Šnajder elektrik DMS“, gde je obišao prostorije i razgovarao sa rukovodstvom ove najveće i najuspešnije srpske regionalne softverske IT kompanije.

“Šnajder elektrik DMS” ima više od 1.000 zaposlenih stručnjaka

Premijera su dočekali direktor kompanije Dragan Popović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodina Igor Mirović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Vučić je najavio da će ove godine na fakultete tehničkih nauka biti primljeno 700 studenata više, i istakao da će država obezbediti novac za start-ap kompanije i podršku IT sektoru, kao i da će se raditi na tome da se poveća izvoz softvera iz Srbije.


On je ponovio da je najvažnije stalno povezivanje i pronalaženje zajedničkog interesa između obrazovanja i privrede.

Prepoznali smo da je vreme da uložimo mnogo više u razvoj IT sektora i domaćih programera, poručio je Vučić i istakao da u "Šnajder elektriku" rade mladi ljudi, čiji je prosek godina 27, pri čemu su plate zaposlenih veće od proseka Srbije.


Pomenuta kompanija je po vlasničkoj strukturi “joint-venture”, a njeni vlasnici su francuska multinacionalna kompanija "Šnajder elektrik" i srpska kompanija "DMS grupa", na čijem su čelu profesori sa Fakulteta tehničkih nauka (FTN) iz Novog Sada.

Kompanija je razvila svoj originalni proizvod ADMS softver koji predstavlja integrisano softversko rešenje za upravljanje električnim mrežama velikih gradova u prisustvu obnovljivih izvora energije.


Pomenuti softver je američka konsultantska kompanija "Gartner" proglasila za najkvalitetniji i najbolji proizvod na svetu šest godina zaredom, od 2011. do 2016. godine.

Razvoj DMS softvera započeo je 1995. godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na inicijativu “Elektrovojvodine”, a 2000. godine tim sa FTN-a prerastao je u kompaniju "DMS grupa" d.o.o. Novi Sad, koja je razvila ADMS softver.


"Šnajder elektrik DMS" ima više od 1.000 zaposlenih stručnjaka i približno 100 saradnika sa Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, od kojih je 40 sa titulom doktora nauka.

Kompanija nekoliko godina sprovodi aktivnu politiku stipendiranja za više od 250 mladih stipendista godišnje, kojima nakon završetka školovanja nude mogućnost nastavka karijere u "Šnajder elektriku".