Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je na sastanku ministra Tomislava Momirovića sa menadžmentom kompanije "Štadler" postignut dogovor o tome da obuka srpskih mašinovođa i radnika na održavanju vozova uskoro bude realizovana u Švajcarskoj, pod rukovodstvom eksperata te kompanije.

Sa

Momirović, koji danas završava dvodnevnu posetu proizvodnim pogonima te kompanije u Švajcarskoj, obišao je sa svojim saradnicima "Štadlerovu" fabriku obrtnih postolja u Vinterturu, gde se upoznao sa najsavremenijom tehnologijom u konstrukciji brzih vozova koji će biti isporučeni Srbiji do kraja oktobra ove godine.

U fabrici obrtnih postolja smo videli preciznu švajcarsku tehniku i ugovorili obuku naših mašinovođa i radnika koji će održavati nove srpske brze vozove. Vrlo brzo će naši radnici doći u Švajcarsku, gde će se obučavati da održavaju naše brze vozove, najavio je on.

Ministar je istakao da mu je bila izuzetna čast da na radnoj večeri provede vreme sa vlasnikom kompanije "Štadler" Peterom Špulerom, koji je tom prilikom izneo planove za buduće investiranje ove kompanije.

Prema njegovim rečima, Srbija je zainteresovana za strateško partnerstvo sa kompanijom "Štadler" i Ministarstvo će, zajedničkim naporima sa predsednikom i premijerkom Srbije, pokušati da postigne dogovor sa menadžmentom kompanije "Štadler" o otvaranju proizvodnih kapaciteta te kompanije i u Srbiji.

Menadžer prodaje za Centralnu i Istočnu Evropu u kompaniji "Štadler" Željko Davidović izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je delegacija iz Srbije, sa ministrom na čelu, u poseti kompaniji "Štadler", gde ima priliku da vidi kako se prave najmoderniji i najkvalitetniji vozovi, koji će uskoro saobraćati i u Srbiji.

Momirović je tokom obilaska fabrike i prezentacije elektromotornih garnitura koje će biti isporučene Srbiji imao priliku da se upozna sa svim funkcionalnostima i enterijerom ovih najmodernijih vozova koji će uskoro saobraćati na brzoj pruzi Beograd–Novi Sad, brzinama i do 200 kilometara na čas.