Fakultetu za projektni i inovacioni menadžment u toku su Dani projektnog menadžmenta, u okviru kojih je održan okrugli sto „Uloga projektnog menadžera u upravljanju IT projektima“. Skupu su prisustvovali predstavnici poznatih IT komapanija, fakulteta i privrednih i društvenih organizacija koje se bave IT projektima.

Projektni menadžer – zanimanje budućnosti

Raspravu je otvorio prof. dr Petar Jovanović, dugogodišnji dekan FON-a i osnivač Jugoslovenskog udruženja za upravljanje projektima.

On je naglasio da je sadašnje Udruženje za upravljanje projektima Srbije, koje je proizašlo iz Jugoslovenskog udruženja, organizator sličnih manifestacija, sa ciljem da se potencira značaj i uloga projektnih menadžera, što je prepoznato i u celom svetu.

„Potrebna je sertifikacija projektnih menadžera, na čemu trenutno rade samo dva udruženja u svetu. Projektni menadžeri su neophodni, ali se u Srbiji još uvek ne prepoznaje potreba za njima. Takođe, potrebno je u većoj meri raditi na obrazovanju za ovaj profil zanimanja“, rekao je Jovanović.

U nastavku je govorio Igor Brnabić, direktor firme „Aseko“ (Asecco), jedne od najvećih IT kompanija koja se bavi proizvodnjom softvera u Srbiji i trenutno zapošljava oko 25 projektnih menadžera. Konkursi za ove pozicije su otvoreni tokom cele godine

„Često ulogu projektnih menadžera preuzimaju tim-lideri, zbog nedostatka odgovarajućeg kadra. Takođe, neophodno je proći odgovarajuću obuku da bi se shvatilo šta je projekt menadžment i koliko je važna njegova uloga, jer od njega zavisi da li će ceo projekat biti uspešan ili ne. Osim profesionalnih zahteva, ova pozicija zahteva i određene liderske veštine“, istakao je Brnabić.

O značaju uloge projektnog menadžera govorili su i predstavnici velikih IT komapanija, distributeri IT opreme, softvera, predstavnici fakulteta i udruženja koja se bave informacionim tehnologijama. Naglašena je i potreba uvođenja ovakvih smerova u našim obrazovnim ustanovama, odnosno prilagađavanja nastavnih programa realnim prilikama i potrebama tržišta rada.

Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije, istakao je da informatičko tržište kod nas oživljava, te nam predstoji intenzivnija digitalizacija, što je podržala i Vlada Srbije.

„Nove tehnologije je nemoguće primenjivati bez naglašene uloge projektnog menadžera. Mi imamo manjak kadrova u ovoj oblasti, nedostaju nam kvalitet i efektivnost, a nedovoljno koristimo i softvere koje već imamo“, dodao je Marković.

Afirmacija zanimanja projektni menadžer svakako treba da doprinese porastu kvaliteta i efikasnosti razvoja informacionih sistema u našoj zemlji.