Vlade Republike Srbije Tatjana Matić ocenila je danas da žene u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija doprinose kreativnosti i produktivnosti, i poručila da je njihovo veće uključivanje u ovu oblast ključno za budućnost Srbije.

Približno 15% mladih žena na IKT smerovima u Srbiji

Matić je na predstavljanju programa "Različite perspektive o ženama u tehnologiji", koji je održan u Ambasadi SAD u Beogradu, u organizaciji Američke privredne komore, istakla da istraživanja međunarodnih organizacija potvrđuju da kompanije i institucije koje ignorišu pitanja rodne i svake druge raznovrsnosti rizikuju nedostatak produktivne i kreativne radne snage.

Ovo je naročito značajno za digitalizaciju. Manje žena u sektoru IT-a znači njihovo manje prisustvo i u svim inovativnim privrednim granama koje će se razvijati iz IT-a, odnosno na poslovima budućnosti, ukazala je ona.

Matić je naglasila da, ukoliko ne smanjimo i ne otklonimo rodni digitalni jaz, žene neće imati benefit od digitalizacije, a sa druge strane ni sektor neće moći da dostigne rast svih potencijala.

Ona je istakla da je rodni disbalans prisutan i u Evropi, gde studije u oblasti IKT-a upisuje četiri puta više muškaraca nego žena, dok je u Srbiji približno 15 odsto mladih žena na IKT smerovima.

Radi podsticanja rodne ravnopravnosti u IKT-u, a istovremeno i podizanja kadrova, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija učestvovalo je u inicijativi za uvođenje informatike u obavezni nastavni plan, a istovremeno je pokrenulo i realizovalo umrežavanje svih osnovnih i srednjih škola na Akademsku mrežu Srbije, što je školama obezbedilo besplatnu i stabilnu internet vezu, podsetila je Matić.

Ona je dodala da je u domenu neformalnog obrazovanja, Ministarstvo pokrenulo programe podrške za prekvalifikaciju žena u IKT sektor i finansiralo je i druge projekte koji mogu da doprinesu zapošljavanju u IKT, obrazovanju i rodnoj ravnopravnosti.

Matić je pomenula programe podrške IT zajednicama, u Beogradu, Majdanpeku, Valjevu, Kikindi, Kragujevcu, Vranju, Somboru, Boru i Nišu, kao i regionalni projekat Xbit, koji uključuje podsticanje žena u pravcu IT preduzetništva.

Posebno podstičemo devojčice na to da se opredele za obrazovanje u ovoj oblasti, kroz projekat Dan devojaka u IKT-u, koji se u aprilu obeležava svake godine od 2010. u okviru Međunarodne unije za telekomunikacije, a na inicijativu Srbije, zaključila je ona.