Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević i izvršni direktor kineske kompanije "Shandong Linglong" Ven Vang potpisali su danas, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Sporazum o izgradnji fabrike guma te kineske kompanije u Zrenjaninu.

Potpisan Sporazum o izgradnji fabrike guma u Zrenjaninu

Za izgradnju pogona u Zrenjaninu, grad je obezbedio 136 hektara zemljišta, a posao u fabričkim halama dobiće 1.500 radnika.

Kineska kompanija uložiće u novu fabriku 994,4 miliona dolara, a proizvodiće više od 13 miliona guma godišnje.

Vučić je nakon potpisivanja sporazuma poručio da se time vraća život i nada Banatu, da bude bogat, a da Srbija dalje napreduje.

Predsednik Srbije je podsetio na to da su u trci za kinesku investiciju bile i Poljska i Češka, ali da je na kraju Srbija uspela da privuče kineskog investitora.

On je naglasio da će sa tom kompanijom doći i veliki broj dobavljača, kompanija koje sarađuju sa "Shandong Linglongom", a jedna od njih je i kompanija koja se bavi proizvodnjom cinka, čiji je predstavnik prisustvovao današnjem događaju.

Osim njih, stiže i najveća građevinska kompanija u Kini, po mišljenju nekih i u svetu, čiji predstavnik takođe boravi u Zrenjaninu, istakao je Vučić i dodao da mu je direktor kineske kompanije "Shandong Linglong" obećao da još najmanje tri kineske kompanije dolaze u Srbiju.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang iskazao je zahvalnost predsedniku Srbije na posvećenosti napretku zemlje, bez kojeg ne bi bilo današnjeg sporazuma o izgradnji fabrike guma u Zrenjaninu.

Mančang je potvrdio da će biti još kineskih investiicja u Srbiji.

Kineska kompanija "Shandong Linglong" ranije je najavila da u aprilu 2019. godine planira da zvanično započne izgradnju fabrike, koja će se odvijati u tri faze, pri čemu bi poslednja faza bila okončana u martu 2025. godine.