Beograd -- Srbija bi prema procenama poljoprivrednih stručnjaka mogla da proizvodi hranu za preko 50 miliona stanovnika.

Poražavajuće, bez posla 3.500 agro inženjera

Takođe, Srbija bi mogla da izvozi u vrednosti od preko 10 miliona evra godišnje, ali nedovoljno iskorišćava svoje prirodne potencijale.

Pored neiskorišćenosti prirodnih potencijala koji se ogledaju u više od pet miliona hektara poljoprivredne površine, od kojih je preko 4,2 miliona hektara obradivih površina, ili 0,47 hektaru po stanovniku, ne koriste se ni potencijali stručnog poljoprivrednog kadra.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) kako je Tanjugu rečeno u toj službi, trenutno se nalazi 2.333 poljoprivredna inženjera i tehnologa sa sedmim stepenom stručne spreme od kojih je 1.128 žena.

Među tim nezaposlenim stručnim kadrom najviše je poljoprivrednih inženjera za proizvodnju bilja (515), zatim diplomirani inženjeri poljoprivrede (482) i agroekonomisti i oni posao traže u proseku duže od tri godine.

Na evidenciji nezaposlenih NSZ-a je i 25 magistra poljoprivrede od kojih je polovina žena i oni su na birou duže od 3,5 godina, a na evideniciji je i pet doktora poljoprivrednih nauka za proizvodnju bilja koji posao traže 19 meseci i pet doktora biotehničkih nauka koji posao čekaju u proseku oko 16 meseci.

Sa šestim stepenom stručne spreme, kako je rečeno u NSZ-u , na njihovoj evidenciji je i 1.565 poljoprivrednih inženjera i tehnologa, od kojih je 249 žena i oni u proseku posao traže oko pet godina.

U Ministarstvu poljoprivrede Tanjugi su kazali da u Srbiji postoji i funkcioniše 35 poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi (PS S S) od kojih je 23 u Centralnoj Srbiji , a u AP Vojvodini 12 i u njima radi ukupno 266 licenciranih savetodavaca od kojih 178 u Centralnoj Srbiji i 88 u Vojvodini.

U resornom ministarstvu su navelii da se broj savetodavaca svake godine povećava za pet odsto u skladu sa strateškim opredeljenjem Ministarstva poljoprivrede kako bi do 2024. godine imali dovoljan broj savetodavaca u odnosu na broj poljoprivrednika u Srbiji.

Zaposleni savetodavci u poljoprivredi pri PS S S , kako naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede su lica s visokom stručnom spremom i licencom za obavljanje savetodavnih poslova.

"Svaki savetodavac ima obavezu da se kontinuirano obučava i godišnje ostvari 30 do 40 dana edukacije koju dobija od stručnjaka i profesora domaćih fakulteta, pri čemu im je to i uslov za dobijanje, odnosno obnavljanje licence", objasnili su u Ministarstvu i dodali da su savetodavci u obavezi i da dobijena znanja prenose poljoprivrednicima u okviru individualnog i grupnog rada na teme i oblasti na koje su i oni u predhodnoj godini dobili edukaciju.

Na taj načcin povezan je lanac u transferu znanja, od kreatora, odnosno fakulteta i instituta, preko savetodavaca, pa do krajnjih korisnika, odnosno poljoprivrednika.

Poljoprivredni stručnjaci su složni u oceni da je rad na terenu nakon završenog fakulteta osnovni uslov da bi neko postao dobar u svom poslu.

Prema iskustvima zemlja iz okruženja, može se zaključiti da Srbija prema broju poljoprivrednih gazdinstava kao i prema veličini poljoprivrednog zemljišta, nema dovoljno poljoprivrednih savetnika, odnosno da ih ima četiri do šest puta manje nego Hrvatska i osam do 12 puta manje nego Slovenija.

U Srbiji se poljoprivredni stručnjaci školuju na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Leskovcu, Čačku i u Zubinom Potoku.

Prema ranijim podacima, prosečni troškovi školovanja jednog visokoobrazovanog poljoprivrednog stručnjaka su oko 300.000 dolara, što znači da Srbija ne koristi 1,05 milijardi dolara kapitala uloženog u njihovo obrazovanje.