Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić sastao se danas u Prijepolju sa mladima koji su učestvovali u projektu „Zapošljavanje mladih iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši kroz razvoj proizvodnje malina“, čiji je cilj povećanje zaposlenosti mladih u ruralnim krajevima.

Podsticanje zapošljavanja mladih poljoprivrednika

Udovičić je tom prilikom objasnio da će njegovom realizacijom 21 mlada osoba u narednom periodu imati priliku da dobije sertifikovane sadnice malina i pokrene sopstvenu proizvodnju, kao i da potpiše ugovore o kreditiranju proizvodnje i otkupu malina sa firmom "ES komerc".

Pomenuti projekat, kako je naveo, realizovalo je Udruženje „Nova vizija“ iz Prijepolja, a finansiralo Ministarstvo omladine i sporta u okviru konkursa za podršku projektima u zapošljavanju mladih i razvoju omladinskog preduzetništva.


Prema njegovim rečima, planirano je da se u naredne tri godine kroz ovaj projekat zaposli 100 mladih.


Želja nam je da podstičemo mlade ljude da ostaju u svojim sredinama i pokrenu sopstveni posao, u čemu nam je podrška jedinica lokalnih samouprava neophodna, poručio je ministar.


Projektom je u proteklom periodu omogućeno sticanje novih znanja i veština za 250 mladih poljoprivrednika iz ruralnih opština u organizovanju poljoprivredne proizvodnje, plasmanu poljoprivrednih proizvoda i uzgoju voćarskih kultura.


Projekat predstavlja nastavak uspešne realizacije programa „Zapošljavanje mladih iz prijepoljske opštine kroz razvoj proizvodnje jagodičastog voća“, koji je podržalo resorno ministarstvo 2015. godine.


Zahvaljujući ovom programu, takođe je 20 mladih dobilo subvencije u obliku sadnica, od kojih je 11 učesnika pokrenulo proizvodnju jagodičastog voća, dok je preostalih devet učesnika zainteresovano za proširenje zasada sa novim sortama jagodičastog voća.