U Nišu i Novom Sadu počele su obuke za kandidate koji su se u velikoj konkurenciji od 12.363 prijavljenih za nacionalni program prekvalifikacija u IT sektoru izborili za svoje mesto među 700 najboljih. Proces selekcije je završen za kurseve u Nišu i Novom Sadu, dok će u Valjevu, Beogradu, Zrenjaninu, Čačku i Subotici kandidati učestvovati u dodatnom krugu selekcije za 81 preostalo slobodno mesto na kursevima.

Počele obuke u programu prekvalifikacija za IT

Devet škola i institucija širom Srbije, koje će organizovati ukupno 18 kurseva programiranja, sprovele su testiranje i intervjuisanje 2.042 kandidata, koji su ušli u uži izbor, a konačna lista svih polaznika biće objavljena do kraja meseca na sajtu www.itobuke.rs.

„Nakon što su dobili sve neophodne podatke o kursevima, vremenu i mestu održavanja, planu rada i prakse, kandidati su poslali listu sa tri želje, odnosno obuke koje žele da pohađaju. Škole su u toku prošle i ove nedelje organizovale dodatno testiranje i intervjue potencijalnih polaznika i na osnovu tog procesa odabrale najbolje kandidate“, kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Jovanović objašnjava da će mesta koja su ostala slobodna posle prvog kruga popuniti kandidati koji nisu uspeli da upišu kurs koji im je bio prva želja. Ukoliko sva mesta ne budu popunjena ni nakon drugog, po istom principu će biti održan i treći krug.

Proces upisa polaznika za nacionalni program prekvalifikacija u IT sektoru trebalo bi da bude gotov do kraja ovog meseca, a planirano je da većina kurseva traje do jula ove godine. Za drugi ciklus nacionalnih prekvalifikacija prijavilo se ukupno 12.363 ljudi, od čega je u onlajn testiranju učestvovalo njih 9.279. Kandidati su iskazali najveće interesovanje za programe Fakulteta organizacionih nauka i SEE ICT u Beogradu.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP je u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu odabrao škole i institucije koje će izvoditi kurseve: Elektrotehnički fakultet, Fakultet organizacionih nauka, škole računara CET, SEE ICT, Link grupa, Univerzitet „Metrolopitan“, Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Vojvođanski i Niški klaster naprednih tehnologija. Institucije sa kojima je potpisan ugovor imaju sporazume o saradnji sa najrelevantnijim IT kompanijama, pa su tako u samom startu obezbeđene stručne prakse za više od 75 odsto kandidata.

Program prekvalifikacija pokrenut je radi obezbeđivanja kadrova u IT sektoru i smanjenja nezaposlenosti. Kreiran je na osnovu istraživanja koje je pokazalo da u narednih godinu dana 118 IT kompanija u Srbiji planira da zaposli 1.000 programera-početnika.