U Srbiji je tokom prošle godine stiglo oko 1,8 milijardi evra stranih direktnih investicija. Podaci još nisu obrađeni, ali, prema preseku sa kraja septembra, najviše novca stiglo je iz Evropske unije, i to iz Holandije, Austrije i Nemačke. Tokom 2017. godine, Vlada se nada da će strane kompanije u našu zemlju uložiti više od dve milijarde evra. Ministarstvo privrede očekuje dolazak dvadesetak kompanija.

Otvara se 20.000 radnih mesta

- Prošlu godinu smatram izuzetno uspešnom, jer smo podržali 21 investiciju vrednu više od 220 miliona evra koja nam je donela 15.000 novih radnih mesta - kaže za "Novosti" Goran Knežević, ministar privrede.

- U 2017. očekujem više od 20.000 novih radnih mesta. Pored novih zapošljavanja, investicije nam donose i nove tehnologije, nova znanja koji su nam preko potrebni, ukoliko želimo da idemo napred i budemo konkurentni. Da bismo sve to postigli, doneli smo odluku da je potrebno unaprediti Uredbu o privlačenju investicija, posebno spuštajući pragove da i oni mali investitori mogu da konkurišu za podsticajna sredstva.


Nivo podsticaja razlikuje se od mesta ulaganja, pa oni koji investiraju u nerazvijena i devastirana područja imaju veću podršku od onih koji se odluče za Beograd ili Novi Sad.

- Osluškivali smo potrebe privrednika pa smo iz Uredbe izuzeli projekte koji se tiču razvoja softverskog inženjeringa, a opet dali šansu da se podstiče ulaganje u sektor poljoprivrede i ribarstva - dodaje Knežević.

- Mi smo novim Zakonom o ulaganjima već smanjili kriterijume kako bismo omogućili domaćim kompanijama da pristupe podsticajnim sredstvima. Iako smo imali domaće investitore u prethodnoj godini, kao što su to, primera radi, "Bekament" u Aranđelovcu ili "Fos" u Surdulici, dodatnim umanjenjem kriterijuma nadamo se da ćemo još više podstaći domaće firme da se razvijaju i konkurišu stranim kompanijama. Tako će oni koji mogu da investiraju 100.000 evra i zaposle 10 radnika ovog puta dobiti šansu.


Spušten prag

Od ove godine na podsticaje mogu da računaju, u devastiranim područjima, ulagači koji izdvoje 100.000 evra i zaposle 10 radnika. U četvrtoj grupi razvijenosti treba uložiti 200.000 evra i angažovati 20 radnika, dok je prag za treću kategoriju lokalnih samouprava ostao isti - 300.000 evra i 30 radnika. Druga kategorija zahteva ulog od 400.000 evra i 40 radnika. Prag za najrazvijenije je ulaganje od pola milijarde evra.