Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Inđiji otvaranju novog proizvodnog pogona kompanije "IGB Automotive comp", čija je vrednost 4,5 miliona evra, a zapošljava 600 novih radnika.

Novi pogon kompanije

Vučić je, obraćajući se radnicima u fabrici, istakao da je ovo 59. fabrika ili veliki pogon koji otvara, i poručio da je Vlada Srbije tu da pomogne radnicima i građanima.

On je uputio poziv nemačkim investitorima da još više ulažu u našu zemlju, i ponovio da nigde neće moći da pronađu uslove za poslovanje kao u Srbiji, obučenu radnu snagu i garanciju pune bezbednosti i sigurnosti investicija.

Premijer je istakao da će strani ulagači u Srbiji dobiti najmanje za pet odsto bolju ponudu za poslovanje nego u drugim zemljama.


Vučić je rekao da je novi pogon nemačke fabrike završen za osam meseci, u međuvremenu je zaposleno 600 radnika, iako je ugovorom dogovoreno da ih bude uposleno 510, i naglasio da je Vlada Srbije za to izdvojila 1.400.000 evra.


Prema njegovim rečima, plaćena je prva tranša u iznosu od 560.000 evra, pri čemu nema kašnjenja u isplati.

To je, kako je istakao, važno za privlačenje investitora, jer potvrđuje da uvek mogu da računaju na punu sigurnost pri sklapanju ugovora.

Premijer je iskazao uverenje da će ova fabrika do kraja godine zaposliti i 1.500 radnika, između ostalog i inženjere, kao i da će povećati plate i bonuse.


Vučić je, podvukavši da su mir i stabilnost najvažniji, naglasio da je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu video da se mnoge stvari menjaju, neke na bolje, neke na lošije, da niko ne zna šta će se dešavati u 2017. godini, da je region osetljiv, a mir zato najvažniji.


Kompanija "IGB Automotive" bavi se proizvodnjom grejača za automobile, a izgradnja danas otvorenog pogona, površine 7.800 metara kvadratnih u Severoistočnoj radnoj zoni u Inđiji, počela je 27. aprila prošle godine.


Novi pogon se nalazi pored postojeće fabrike "IGB Automotive", a njime se uvode novi proizvodi i primenjuje nova tehnologija.

Kompanija u Inđiji posluje od 2007. godine i ima više od 2.200 radnika, pri čemu se najavljuje zapošljavanje još radnika u Srbiji.

"IGB Automotive comp" je na listi kompanija sa najvećim brojem zaposlenih, od kojih više od 90 odsto čine žene.


Svečanom otvaranju novog pogona prisustvovali su i predsednik Vlade AP Vojvodina Igor Mirović, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, glavni menadžer kompanije "IGB Automotive" Dalibor Berić i predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.