Nakon što ste kreirali jako dobru radnu biografiju i aplicirali za određeno radno mesto, sledeći korak je zakazivanje intervjua od strane poslodavca. Ovo je veoma važan stepenik u građenju karijere, te utisak koji ostavite na poslodavca na prvom razgovoru za posao, ima presudnu ulogu na krajnji ishod intervjua. Znajući ove činjenice, mnogi mladi kandidati su pre razgovora veoma nervozni, pa usled nedostatka iskustva i samopouzdanja prave određene greške na koje poslodavci ne ostaju ravnodušni.

Najčešće greške na razgovoru za posao


U razgovoru sa poslodavcima otkrili smo koje su to najčešće greške koje kandidati prave na razgovoru za posao, a koje ih na kraju mogu koštati radnog mesta, te Vam nastavku donosimo neke od njih.


1. Kašnjenje

Ovu grešku kandidati prave pre samog dolaska na zakazani razgovor, rizikujući mogućnost da intervju i ne bude održan. Naime, ukoliko stignete na intervju 15 minuta nakon njegovog početka, velika je verovatnoća da je za to vreme zakazan razgovor sa drugim kandidatom, koji će iskoristiti svoju šansu da se pokaže u najboljem svetlu. S druge strane, ukoliko poslodavac istoleriše kašnjenje od nekoliko minuta, na razgovoru jednostavno morate briljirati, kako biste nadomestiliprethodno ostavljenloš utisak. Kašnjenje uglavnom odaje sliku jako neprofesionalne i neodgovorne osobe, pa stoga savetujemo da krenete ranije i time izbegnete rizik koji Vas može u startu eliminisati na putu do željene pozicije.


2. Nezainteresovanost

Poslodavci često imaju primedbe na one kandidate koji na razgovoru deluju potpuno nezainteresovano, pa takvi kandidati uglavnom ne dobijaju posao. Problem nastaje onda kada poslodavac u odgovorima prepozna nemotivisanost i stekne utisak da je kandidatu sasvim svejedno koji će posao obavljati i koja će ga kompanija angažovati. S obzirom da je poslodavu neophodan vredan i lojalan radnik, koji bi sa puno entuzijazma pristupao poslovnim obavezama i koji iskazuje jaku želju da obavlja baš taj posao za koji je konkurisao, onda postaje jasnije zašto je važno pokazati interesovanje i volju za radom. Kako biste se na razgovoru dobro pokazali, savetujemo da pažljivo slušate svako postavljeno pitanje, aktivno učestvujte u razgovoru i slobodno postavljajte pitanja oko svih nejasnoća koje imate u vezi sa samim radnim mestom i poslovima koje biste obavljali. Nemojte se ustručavati da poslodavcu jasno pokažete da želite taj posao, a Vaše interesovanje će svakako biti primećeno i zabeleženo.


3. Neinformisanost

Nepoznavanje kompanije, prozvoda ili usluga koje ona nudi, jeste još jedna od stvari kod kojih kandidati greše pre odlaska na zakazani intervju. Često se dešava da potencijalni radnici samo pošalju svoj CV, a da se pritom uopšte ne informišu o samoj kompaniji i njenom poslovanju. Zbog ovakve greške, kandidati na razgovoru mogu dospeti u nezavidnu situaciju, ukoliko im poslodavac postavi pitanje koje se tiče same firme. Činjenica da ne posedujete apsolutno nikakvu informaciju o kompaniji kod koje konkurišete za posaoodaje utisak nezainteresovanosti i potpune ravnodušnosti prema radu u istoj. U suprotnom, ukoliko na razgovor dođete pripremljeni, poslodavcu ćete jasno staviti do znanja da ste upoznati sa svim aspektima poslovanja kompanije i da smatrate da je upravo to radno mesto savršeno za Vas.


4. Prevelik ego

Samopouzdanje jeste izuzetno bitna stavka tokom razgovora za posao, te ukoliko ga ne posedujete velika je verovatnoća da ćete ostaviti „mlak“ utisak. Međutim, ni u čemu ne treba preterivati. Poslodavci ističu da prevelik ego nikako nije poželjan, jer takve osobe uglavnom ne prihvataju kritike, često prave probleme i negativno utiču na ostatak radnog kolektiva. Ukoliko na razgovoru za posao precenjujete svoje veštine i sposobnosti, ponašate se nadobudno i potcenjujete bivše kolege ili saradnike sa ciljem isticanja svojih kvaliteta, šanse da dobijete posao su jako male. Naravno, to ne znači da svoje kvalitete stavite u drugi plan, već da morate pronaći granicu u njihovom isticanju, te da svaku stavku koju ste naveli kao svoju vrlinu argumentujete konkretnim primerom. Pored toga, slobodno iznesite i greške koje ste pravili na prethodnom radnom mestu i navedite šta ste iz njih naučili. Poslodavci će ceniti radnike koji priznaju svoje greške, jer će jedino na taj način moći dalje da napreduju.


5. Kritikovanje bivšeg poslodavca

Situacije u kojima kandidati za posao na samom intervjuu kritikuju i „blate“ bivšeg poslodavca su jako česte, a ovakvi kandidati se uglavnom odmah eliminišu. Ukoliko imate negativna iskustva na prethodnom radnom mestu, najbolje je da ih zadržite za sebe. Bez obzira na sve poteškoće koje ste imali, ipak se suzdržite od preteranog kritikovanja, jer potencijalni poslodavac može pomisliti da ćete na sličan način kasnije govoriti o njemu i firmi koju predstavlja, te neće rizikovati lošu reputaciju. Dakle, ukoliko dobijete pitanje o iskustvima sa prethodnog radnog mesta, na korektan način možete objasniti zašto je došlo do prekida radnog odnosa, bez kritikovanja bivšeg poslodavca ili kolega. U suprotnom, pokazaćete svoju nezrelost i svojim stavom probuditi sumnje o svojoj produktivnosti i kolegijalnosti, te u startu možete biti deklarisani kao nepoželjan kandidat.