Više od 58 odsto stanovnika Srbije se barem jednom dnevno nasmeje od srca, dok 82 odsto to učini bem jednom nedeljno. Da li znate u kom delu Srbije se ljudi najviše smeju?

Ko se u Srbiji najviše smeje i zašto

Gledano po regionima, najviše se smeju stanovnici Zapadne Srbije, i to 63 odsto njih se od srca nasmeje barem jednom dnevno, dok je u Južnoj i Istočnoj Srbiji taj procenat nešto niži i iznosi 54 odsto.

Procentualno, u Srbiji se na dnevnom nivou više smeju žene - skoro 60 odsto, naspram 57 odsto muškaraca.


Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.050 ispitanika iz čitave Srbije, a za potrebe kompanije Marbo Product i brenda Chipsy.


Ovo zanimljivo istraživanje je pokazalo da je najveći procenat nasmejanih među ženama srednje starosne dobi od 30 do 59 godina, koje žive u gradu.


Prva asocijacija na osmeh ispitanicima su:

  • voljena osoba ili ljubav
  • lepo vreme
  • novac ili plata
  • kraj radnog vremena
  • lepa komšinica


Većina ispitanika se složila da nam pored dugog života, osmeh donose zdravlje, sreća, ljubav, bliski članovi porodice (pre svega deca), dobro raspoloženje i pozitivna energija.


Na pitanje kako najlakše izmamiti osmeh kod drugih, ispitanici su bili kreativni i naveli raznovrsne povode za smeh: lep gest i dobra vest, humor, šala i vic, poklon, novac, iznenađenjem, kuvanje za drage osobe, poklanjanje slatkiša, gledanje smešnih video klipova, deljenje komplimenata i zagrljaja.


Najlepši osmeh među poznatim ličnostima ispitanici nalaze kod estradnih zvezda pre svega narodne muzike, a pored njih, najlepše osmehe imaju glumci i glumice, strane zvezde i voditelji.


Na osnovu istraživanja, najlepši osmeh imaju: Novak Đoković, Jovana Joksimović, Sloboda Mićalović, Ivana Španović, Ana Ivanović, a od stranih zvezda najčešće je pominjana Anđelina Džoli.


Ispitanici su se u najvećem procentu složili da situacije i osećanja koja imamo kada se osmehujemo donose brojne pozitivne efekte i prednosti, od pozitivne energije, smirenosti, do radosti i lepote, što su u svakom slučaju dobri razlozi da se potrudimo da se svakoga dana osmehujemo više.