Korektan i profesionalan odnos sa kolegama na poslu jeste jedan od osnovnih preduslova za normalno funkcionisanje svakog zaposlenog radnika. S obzirom da na poslu provodimo najveći deo dana, veoma je važno da se u radnom okruženju osećamo prijatno, za šta je zaslužan dobar odnos sa kolegama. Međutim, za razliku od privatnog života, na poslu ne možemo da biramo osobe sa kojima ćemo sarađivati, deliti kancelariju ili učestvovati u zajedničkim projektima.

Kako se izboriti sa negativnim radnim okruženjem?

Kada u jednoj organizaciji zaposleni uspešno sarađuju, dele pozitivna i negativna iskustva, grade međusobno poverenje i uzajamnu podršku, radna atmosfera je pozitivnija, te se svaki problem ili eventualni konflikt rešava daleko brže i jednostavnije. U suprotnom, kada loši međuljudski odnosi stvaraju toksičnu radnu atmosferu, negativni uticaj se pre svega odražava performanse radnika, a zatim i na celokupno funkcionisanje jedne organizacije.

Negativno i neprijateljski raspoloženo radno okruženje predstavlja izvor ogromnog stresa, te veliki broj ljudi kao razlog za napuštanje trenutnog posla ističu upravo ovaj faktor. U takvom radnom okruženju dominira negativna atmosfera gde su pojedinci okrenuti sebi samima, a kolege doživljavaju kao konkurenciju koju treba eliminisati.

Ukoliko svoje radne dane provodite u ovakvom ili sličnom okruženju, sigurno ste razmišljali o tome na koji način možete uticati na poboljšanje radne atmosfere. Iako se na prvi pogled čini nemogućim, svako od nas u određenoj meri može doprineti u kreiranju pozitivne radne sredine. Sopstvenim primerom možemo doprineti u razvijanju boljih međuljudskih odnosa, ali isto tako možemo uticati i na njihovo pogoršanje.

Ukoliko krenemo od odnosa sa kolegama, trudite se da oni uvek budu profesionalni i korektni kako bi svakodnevno obavljanje radnih zadataka funkcionisalo savršeno. Ako se u vašem neposrednom okruženju nalaze kolege koje su sklone konfliktima, potrudite se da sve tekuće probleme rešavate staloženo i argumentovano, bez ulaženja u otvorene sukobe. Jedino na ovaj način ćete moći da racionalno sagledate problem i rešite ga na najbrži mogući način. Osim toga, smirenim stavom smanjujete tenziju i otvarate put ka mirnijem rešavanju svake naredne problematične situacije.

Kada govorimo o timskom radu i zajedničkom angažovanju na konkretnim projektima, uvek će dolaziti do sukoba mišljenja i različitih ideja. U takvim situacijama pokušajte da budete strpljivi i saslušajte ostale članove tima. Za timski rad samopromocija i isticanje sopstvenih ideja kao najboljih nikako nije poželjno. Kreirajte pozitivnu atmosferu tako što ćete uvažiti svačije mišljenje i zajedničkim zalaganjem stići do idealnog rešenja. Pružite kolegama priliku i oni će vam uzvratiti istom merom.

Takođe, bez obzira na to da li vam kolege izlaze u susret kada vam je potrebna pomoć, budite otvoreni i pružite im podršku kada im je to neophodno. Vođeni vašim dobrim primerom, pomoći će vam u nekoj narednoj situaciji. Ovakvim postupkom ne samo da prekidate loše odnose, već stvarate zalog za bolju i uspešniju buduću saradnju. Dakle, dovoljan je jedan dobar gest kako bi usledila povratna reakcija.

Isto tako, ukoliko vaše radno okruženje karakteriše širenje glasina, ogovaranja, podmetanje loših rezultata, svaljivanje krivice na jedno lice ili pak odbacivanje odgovornosti, jednostavno se isključite iz tih tokova i ne učestvujte u takvim radnjama. Pokušajte pozitivnim primerima da promenite situaciju na bolje. Ako i pored vašeg uloženog truda ipak ne dolazi do napretka, već postaje sve nepodnošljivije, onda bi svakako trebalo razmisliti o promeni radnog mesta.

Postoji ogromna razlika u obavljanju posla kada smo okruženi ljudima koji se međusobno uvažavaju, podržavaju i dopunjuju, nasuprot radu u „naelektrisanoj“ atmosferi. Radni prostor ne treba da predstavlja mesto gde ćete sa strepnjom ulaziti u svaki naredni dan, već mesto gde ćete obavljati svoj posao u prijatnim uslovima. Ne dozvolite da loši međuljudski odnosi utiču na vaš radni elan, efikasnost i motivaciju, već se svim raspoloživim sredstvima borite da svoju kancelariju pretvorite u oazu mira.