Mala i srednja preduzeća (MSP) i preduzetnici čine 99,8 odsto srpske privrede i zapošljavaju 67 odsto ljudi. Ovaj podatak jasno ukazuje na to koliki uticaj ima razvoj preduzetništva na rast privrede Srbije.

Kako da radite i zaradite za sebe: Pokrenite biznis, pokrenite sebe

Ne smatraju se za džabe motorom razvoja svake ekonomije. A koliko su mala i srednja preduzeća značajna za same građane pokazuju podaci po kojima ona doprinose sa oko 70 odsto u ukupnoj zaposlenosti u zemlji.

U 2008. godini, pred ekonomsku krizu, zaposlenost u malim preduzećima i kod preduzetnika bila je na svom vrhuncu, nakon višegodišnje ekspanzije. Zapošljavali su čak milion radnika i učestvovali su u zaposlenosti sa oko 60 odsto. Nakon udara krize 2009. godine, broj registrovanih zaposlenih je počeo da opada, a naročito je taj pad bio izražen kod preduzetnika koji ne podnose izveštaje, kod kojih se zaposlenost do 2012. smanjila za čak 33 odsto, tj. za skoro 200.000 radnih mesta.

Treba napomenuti da je tako veliki pad zaposlenosti kod preduzetnika verovatno dobrim delom posledica prelaska radnika u “sivu” zonu, imajući u vidu to da je smanjenje broja preduzetničkih radnji bilo dosta blaže od registrovanog pada zaposlenosti u njima. Naime, broj radnji se smanjio za 12 odsto, dok je broj zaposlenih u njima prepolovljen.

Nakon što su mala preduzeća i preduzetnici dominantno doprinosili ukupnoj zaposlenosti, zapošljavajući pre krize 762.000 radnika, što je 57 odsto zaposlenih, rast zaposlenosti u malim preduzećima i kod preduzetnika zabeležio je negativan trend nakon krize.

Ipak, lagani oporavak poslednjih godina je evidentan, a sve se više pominje da treba povećati ulaganja u mala i srednja preduzeća i ojačati podsticaje za započinjanje preduzetničkog biznisa. Preduzetnici su nosioci inovativnosti, odnosno oni koji inovativne ideje i izume pretaču u praksu i realizuju nove proizvode i usluge.

Stručna javnost, ali i predstavnici vlasti, složni su u tome da je najveći potencijal za privredni rast upravo u malim i srednjim preduzećima i jačanju preduzetništva. U skladu sa tim, pre tri godine osmišljena je strategija razvoja preduzetništva, a očekuje se da će, zahvaljujući brojnim olakšicama u poslovanju i pokretanju biznisa, u Srbiji do 2027. biti zaposleno 150.000 ljudi u tom sektoru, ali i povećan broj preduzeća.

To će dodatno uticati na rast i razvoj privrede i bolji i kvalitetniji život građana. Procena je da će razvojem preduzetništva Srbija već od naredne godine dostići željeni rast privrede od oko pet odsto, neophodan za brže približavanje Srbije razvijenim zemljama EU.

U skladu sa tim, čini se da će 2018. godina biti najpovoljnija godina za pokretanje biznisa, i to zahvaljujući brojnim olakšicama u poslovanju koje su počele da se primenjuju. Jedna od ključnih je oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za preduzetnika koji sada pokrene biznis, kao i do devet zaposlenih, i to za naredne dve godine.

Time se daje značajan podsticaj razvoju preduzetništva u Srbiji i pomaže početnicima u poslovanju da uspešno prebrode prve dve godine rada, a cilj je i motivisanje da odmah krenu da posluju u legalnim tokovima. Veoma značajno za preduzetnike je i povećanje neoporezivog dela plate sa 11.790 na 15.000 dinara.

Takođe, firme mogu elektronski da se registruju, bez papira. Onlajn registracija obuhvata elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave, a e-prijava se popunjava u aplikaciji dostupnoj preko portala Agencije za privredne registre.

Početnici u poslovanju u ovoj godini neće morati da koriste pečat u poslovanju s bankama, a takođe nisu u obavezi da izdaju papirne fakture i dostavljaju ih partnerima poštom već će sve aktivnosti oko naplate posla moći da završe putem elektronskih faktura. U ovoj godini preduzetnike očekuje i elektronska prijava poreza za paušalce, besplatan uvid u elektronske baze podataka i plaćanje taksi tek po dobijanju traženih dokumenata.

Sa značajnom podrškom preduzetništvu, država je krenula još 2016, a nastavila i prošle godine kada je za razvoj malih i srednjih preduzeća izdvojila 16,6 milijardi dinara, od čega 4,5 milijarde nepovratnih sredstava. Na taj način preduzetnicima je na raspolaganju više od 30 programa podrške i podsticaja.