Vreme sezonskih poslova je u zaletu. Radnici se sve više traže u Srbiji, ali ih traže i komšije u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj... Krenula je berba jagoda, uskoro će i malina, trešanja, višanja, bresaka, zatim stižu jabuke.

Jagma za sezoncima

Turistička sezona uzima maha, tako da se u Srbiji, ali i u Crnoj Gori, Grčkoj i Hrvatskoj traže sobarice, konobari, kuvari, ali i zidari i moleri.

Sezonci će ove godine baš biti na ceni, kako u Srbiji, tako i u okruženju. Koliko će velika potražnja za sezonskim radnicima podići cenu nadnice – ostaje da se vidi.

Rad „u nadnicu” je težak. Dnevno se radi 10-12 sati, s tim što poslodavci obezbeđuju hranu i smeštaj.

Poslednjih godina berači voća u Srbiji, u zavisnosti od regiona, dnevno su mogli da zarade od 1.800 do 2.300 dinara. U ariljskom kraju, kažu upućeni, dnevnica berača malina ove godine biće od 2.000 dinara, za one kojima se obezbeđuje hrana i konak, do 3.400 dinara ako sami obezbeđuju hranu i noćenje. Najviše se zaradi na branju borovnica, dnevnica je od 3.000 do 4.000, a isto toliko ove godine bila je i dnevnica za orezivanje voća.

Krajem aprila završena je javna rasprava o Nacrtu Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.

Novi zakon trebalo bi da obaveže poslodavce da sezonskim radnicima uplaćuju za svaki dan rada doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali u slučaju da su nezaposleni neće biti izbrisani sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, niti će im se obustavljati isplata novčane naknade. Sezonci bi imali i pravo na zdravstveno osiguranje, ali samo za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Bilo je reči da bi ovaj zakon trebalo da bude usvojen u junu, ali bi njegova primena trebalo da počne šest meseci od dana stupanja na snagu.

U agencijama za zapošljavanje kažu da će naši građani od ove godine mnogo lakše moći da konkurišu za posao u Hrvatskoj. Manjak sezonskih radnika kod komšija iz godine u godinu je sve veći. Njihovi su otišli u zemlje Evropske unije, pa ih zovu iz Bosne i Hercegovine, ali traže i one iz Srbije.

U Crnoj Gori je predviđeno zapošljavanje više od 10.000 radnika sa evidencije nezaposlenih za sezonski rad, a poslodavci nude zarade od 300 do 800 evra, saopšteno je sredinom aprila iz crnogorskog Zavoda za zapošljavanje. Traže se menadžeri domaćinstva, recepcioneri, sobarice, higijeničarke, radnici u vešeraju, konobari, barmeni, kuvari, pomoćni kuvari, pomoćni radnici u kuhinji, poslastičari, radnici za nabavke, magacioneri i računovođe.

Prema pisanju hrvatske štampe, hrvatska vlada je odlučila da ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u toj zemlji za ovu godinu iznosi 31.000, dok je lani bila 7.026 dozvola. Za produženje već izdatih dozvola kvota je 9.000, a za novo zapošljavanje stranaca kvota je 21.210 dozvola.

Štampana je i posebna brošura za sezonce i one koji ih zapošljavaju. U njoj piše da stranci-sezonci mogu raditi u Hrvatskoj ako imaju dozvole za boravak i rad do 90 dana ili do šest meseci. Dozvola je neophodna samo građanima koji dolaze i zemalja koje nisu članice Evropske unije. Za dozvolu moraju imati valjanu putnu ispravu, ugovor o radu ili pisanu potvrdu poslodavca da ima ugovor ili će ga sklopiti, zdravstveno osiguranje i odgovarajući smeštaj.

Prema nekim procenama, u Hrvatskoj će ovog leta raditi oko 10.000 građana Srbije.

Konobari-sezonci u Srbiji mogu da računaju na 1.000 dinara dnevno, plus bakšiš. U Crnoj Gori na 300 do 500 evra mesečno, u Hrvatskoj na 800 do 1.000 evra, u Grčkoj 600-700, ali sa bakšišem navedene sume mogu da se udvostruče.

Kuvari su preko leta veoma traženi i dobro plaćeni. U Crnoj Gori mogu da računaju na 800 do 1.200 evra mesečno, pomoćni kuvari 400-500, a u Hrvatskoj kuvari 1.100 do 1.400 evra. Sobarice u ovoj zemlji leti zarađuju 500 do 700 evra mesečno, prodavci sladoleda 500-600 evra.

Stan i hrana se podrazumevaju.