Sa gotovo 15.000 radnika koji su zatečeni kako rade na crno poslodavci su posle nadzora inspekcije rada zasnovali radni odnos. To je za 40 odsto više nego 2015. godine. Do ugovora o radu je, prema podacima Inspektorata za rad, došlo čak 14.993 radnika, dok je pretprošle godine to učinilo 10.675 osoba koje nisu bile prijavljene.

Inspektori donose - stalan posao

Povećanjem broja zaposlenih sa kojima su poslodavci zasnovali radni odnos i naplatom doprinosa, prihodi Republičkog fonda PIO u 2016. godini su viši za 15 milijardi dinara u odnosu na 2015. Republički fond PIO je na ime dotacija iz budžeta povukao 13,26 milijardi dinara manje u odnosu na 2015.

- Prioritet Inspektorata za rad je suzbijanje rada na crno, koji se realizuju nadzorima po službenoj dužnosti, po zahtevima stranaka, pojačanim vanrednim inspekcijskim nadzorima i preventivnim delovanjem - kaže Bojan Jocić, direktor Inspektorata.

- Da bi efekti bili što veći imamo i vanredne inspekcijske nadzore u određenoj delatnosti i na određenoj teritoriji, kako u toku redovnog radnog vremena, tako i noću i u dane vikenda, često po principu rotacije inspektora.


Uočeno je da pojedini poslodavci, kod kojih su inspektori rada zaticali neprijavljene radnike, posle izvesnog vremena od nadzora, ponovo angažuju radnike bez papira, a poneki čak i odjavljuju zaposlene sa evidencije Fonda PIO. Zbog toga je inspekcija rada dva puta tokom 2016. godine, u julu i septembru, izvršila vanredne nadzore kod poslodavaca kod kojih je prilikom nadzora tokom 2016. zatečeno tri i više radnika na radu na crno.


I firme bez para

- Od početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru, prema podacima Agencije za privredne registre, povećan je broj registrovanih privrednih subjekata za više od 20.000, a svakako su tome doprineli i nadzori inspekcije rada nad neregistrovanima - kaže Jocić.


Za šest meseci otkriveno je 1.129 firmi bez papira u kojima je radilo 1.027 radnika na crno.