Oni koji nemaju stalan posao, ne obavljaju samostalnu, poljoprivrednu, ili drugu delatnost, mogu sebi da uplaćuju doprinose s prekidima ako nemaju novac.

I petnaestogodišnjaci mogu uplaćivati sebi staž

Sa napunjenih 15 godina jedan tinejdžer iz Beograda našao se na spisku onih koji sebi uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Danas ima 19 godina već četiri godine redovno izmiruje svoje obaveze.

I tada i sada on je najmlađi samostalni uplatilac radnog staža.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje potvrđuju „Politici” da Zakon o PIO predviđa ovu mogućnost za sve građane starije od 15 godina, koji žive u Srbiji i koji u momentu opredeljenja za samostalnu uplatu doprinosa, nisu u drugom osiguranju po osnovu zaposlenja.

– Osobe koje nisu obavezno osigurane, ne koriste penziju, odnosno nisu zaposlene i ne obavljaju samostalnu, poljoprivrednu ili drugu delatnost, mogu se uključiti u obavezno osiguranje.Ukoliko se neko opredeli da sam sebi uplaćuje doprinose, bira jednu od 13 osnovica na koju će plaćati doprinose (26 odsto od osnovice), a koju će izabrati ne zavisi od stručne spreme, već samo od finansijskih mogućnosti uplatioca.

Pri tom, naglašavaju u PIO, ova uplata doprinosa ne podrazumeva zdravstveno osiguranje i penzioneri po ovom osnovu ne mogu sebi dodatno uplaćivati staž.

Upitani da li je povećan ili smanjen broj onih koji sebi na ovaj način mogu da reše pitanje staža, kada već nemaju stalno zaposlenja, u PIO odgovaraju, da trenutno nešto više od 35.900 osiguranika sami sebi uplaćuju doprinose.

Od 2003. godine, kada je Zakonom o PIO omogućena samostalna uplata doprinosa do danas, oko 270.000 lica iskoristilo je mogućnost ove uplate, u periodima od mesec dana do nekoliko godina.

S obzirom na to da nema ograničenja roka koliko dugo neko sebi može uplaćivati obavezno osiguranje, naročito što to može raditi u više navrata, s prekidima, teško je reći ko je do sada najduže sebi na ovaj način uplaćivao staž, niti da li ima onih koji su na ovaj način zaradili i penziju.

Najveći broj osiguranik, koji se opredele da ovako sebi osiguraju starost, bira najnižu osnovicu (35 odsto od prosečne zarade) i trenutno je 19.450 samostalnih uplatilaca koji su prijavili ovu osnovicu. Naravno, dodaju, da ima i onih koji se opredele za najvišu osnovicu od 312.940 dinara, ali je broj takvih jednocifren za ceo fond i ima ih manje od deset.

Na pitanje da li osiguranici koji sebi uplaćuju staž imaju pravo da rade kod drugog poslodavca i da li staž može i retroaktivno da se uplati, ako neko u datom trenutku nema para da redovno sebi izmiruje obaveze, u PIO odgovaraju, da nije moguće biti osiguran po dva osnova.

Osiguranje po članu 15 automatski prestaje, ako se onaj ko je uplaćivao doprinose, uključi u osiguranje po ugovoru o delu, ili drugom ugovoru kojim se primaju ugovorene naknade. Za ponovno uključivanje u osiguranje mora da podnese novi zahtev.

Oni koji nisu bili obavezno osigurani u nekom ranijem periodu, ne mogu uplatiti doprinose za PIO za taj period i tako popuniti eventualnu rupu u stažu.

Oni koji sebi sami uplaćuju doprinose za PIO mogu to činiti sa prekidima i u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. Ukoliko neko nije u mogućnosti da plaća sebi staž, jer nema novca, takođe mora da podnese zahtev za prestanak osiguranja.

Visina osnovice osiguranja utvrđuje se tromesečno, a za maj, jun i jul 2017. godine ona se kreće od 21.906 do 312.940 dinara. U slučaju najniže osnovice mesečni doprinos je 5.695,56 dinara, a za najveću 81.2364 dinara.