Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je student Univerziteta u Beogradu Pavle Kostić ušao u uži izbor za autora najboljeg eseja na konkursu Evropske komisije „Youth Essay Competition“, čiji je cilj promocija preduzetništva.

Finansiranje preduzetničkog obrazovanja u Srbiji dalo rezultate

Ministar privrede Goran Knežević poručio je tim povodom da je veoma ponosan na mlade ljude poput Kostića, dodavši da su oni primer kako o preduzetničkim vodama treba razmišljati već tokom studiranja.

On je Kostiću, koji sutra putuje u Talin, gde će braniti svoj rad pred zvanicama najznačajnijeg evropskog događaja za mala i srednja preduzeća “SME Week”, poželeo srećan put i puno uspeha u finalu.

Takmičenje u pisanju eseja na temu „What skills do tomorrow’s entrepreneurs need?“ organizovano je u okviru Evropske nedelje preduzetništva mladih, a sve u sklopu SMEWEEKa i EEPA takmičenja.

Na ovom takmičenju, mladi iz Srbije bili su na drugom mestu po broju poslatih eseja posle Ukrajne, a Kostić je, sa još dve takmičarke – Evlampiom Karavangeli iz Grčke i Oksanom Vedmidskajom iz Ukrajine, ušao u uži izbor za glavnu nagradu.

Kostić je kao učenik Ekonomske škole “Nada Dimić” u Zemunu pohađao programe organizacije „Dostignuća mladih”, koja je deo globalne mreže preduzetničkog obrazovanja Junior Achievement.

Učestvovao je na regionalnim takmičenjima srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama “Poslovni izazov”, a 2014. godine je bio nacionalni pobednik konkursa za najbolji esej u okviru programa “Biznis etika”.

Kroz program „Dostignuća mladih” učenici izučavaju etičko donošenje odluka i pripremaju se za zapošljavanje i učešće na globalnom tržištu.

Značaj ovog, ali i ostalih programa kao što je “Učenička kompanija”, prepoznalo je Ministarstvo privrede, odnosno čitava Vlada, koja već drugu godinu zaredom kroz projekat Godina preduzetništva, koja je ove godine prerasla u projekat Decenija preduzetništva, finansira preduzetničko obrazovanje u Srbiji.

Kostić je jedan od mnogobrojnih primera uspešnih alumnista ovog programa i najbolji pokazatelj da se preduzetnici ne rađaju već stvaraju, iako je osnovni cilj programa podstaći preduzimljivost kod mladih ljudi, a ne nužno učiniti ih preduzetnicima.